Blog.Bourgas.Org

Новини от екипа

Skip to: Content | Sidebar | Footer

тест

Плажът на Бургас

11 April, 2019 (15:22) | Общи приказки | от: admin

Плажът на Бургас обхваща територия, която противно на световните постулати тук е променливо понятие. Първо да отбележим, че за разлика от вътрешността на страната тук казваме отива на плаж, а не отивам на море. Бургазлии не ползват времето за отдих под формата на лятна почивка на море. За тях то е доста натоварващо и досадно.

Та да продължим с плажа на Бургас:

някога това бяха два пясъчни парцела – новият плаж (централния плаж – една широка нива с пясък)  и старият плаж – от моста до сами солниците. Всичко, което се случваше се случваше тук. Срещите (чакове) обикно се правеха под Летния театър. В по-късни времена под Тризъбеца.

Всяка гимназия и техникум имаше строго определен ареал, в който се формираха двойка (за табла), тройки (за пастра) и четворки (за белот или бридж). Телефони – нямаше и слава богу! Инак нямаше да има отърване от случайните запознанства с извънградски гларуси и чехкинчета.

ресторант кокошките

Плажът на Бургас вече включва и Сарафово – какъв ти плаж!!!, то си беше едно село забутано. Само дето онези, които живееха там се дразнеха от “село” и държаха на “квартал”. Тези от Крайморие бяха с привилегии. Крайморие беше готино за почивка на море и за свалки. Тук се намираше и култовият ресторант Кокошките, където се вихреха извънградски тържества и банкети на държавни и полудържавни организации.

Важно е обаче да се отбележи още един плаж – може би най-широкият и най-добрият в Бургас, който продължава да бъде непопулярен, по-скоро неизвестен и до днес. Това е плажът скрит от Южната промишлена зона – зад Акациите, Комлука и по-натам кораборемонтния заавод, ако все още има такъв. До преди половин век в този “пущинак” имаше лозя, до които се вървеше половин километър пеша – толкова беше ивицата,

Ако отворите картата на Гугъл с интерес ще разберете, че по тези места все още има пясък, и дори малки рибарски лодки изтеглени пред къщички, построени направо на плажа. Няколко отчайващи снимки ще видите по-долу.

плажът на Бургас

Бургас Бургас