Blog.Bourgas.Org

Новини от екипа

Skip to: Content | Sidebar | Footer

тест

Ив Метал – ковано желязо – майсторите

8 July, 2015 (08:02) | Общи приказки, Проекти | от: admin

Ив Метал (ahel.bg) предлага производство на широка гама изделия от ковано желязо. Произвежда различни елементи от ковано желязо, аксесоари и препарати за обработка.

мебели от ковано желязо

Какво е нужно за качествено желязо ръчна изработка: едно огнище, чук и наковалня, много фантазия и креативност. Дълъг е пътят на парче желязо до красива ограда, украса, врата, свещник или парапет, или просто орнамент.
Майсторите създават и мебели от кoвано желязо – легла, маси и столове.
В миналото майсторите на ковано желязо  са наричани КОВАЧИ. Приемало се е, че умеят всичко. Образът им присъства в множество народни творения, песни, приказки, поезия.

И така: ковано желязо – тачено в миналото и днес

Ето извадка от приказката за Иван Ковача на Николай Райнов

В една земя, съседна на турското царство, имало ковач на име Фьодор – майтор на ковано желязо. Той живеел близо до църквата. Фьодор имал само един син — Иван. Момъкът помагал на баща си в ковачницата. Той бил силен, умен и хубав. Освен това знаел да прави всякакви магии. Майстор бил освен в изделия от ковано желязо и в други занаяти. Можел и да пее, и да свири, и добре да танцува. Фьодор, майсторът на ковано желязо, не успявал да се прехрани само с ковачество, та държел и хан. И в тая работа Иван му бил дясна ръка.

Веднъж султанът пратил един посланик по име Кварт да отиде на кон до персийския шах по работа. Посланикът минал през оня град и се спрял да пренощува в хана на Фьодор. Иван го настанил, отвел коня му в обора, па седнал да свири на тамбура и да пее. Кварт се цял пренесъл, като чул песента и свирнята: той много обичал песни.

— Голям дар на песнопоец и свирач има тоя момък — си казал той. — Ако успея някак да го отмъкна, та да го подаря на султана, падишахът ще ми бъде много благодарен: той дири тъкмо такива — да го веселят. Ще ме направи пръв в царството си.