Blog.Bourgas.Org

Новини от екипа

Skip to: Content | Sidebar | Footer

тест

Нужни са инвестиции в уеб базирани технологии

26 May, 2015 (13:08) | professional, SEO | от: admin

Българската икономиката на с процент и половина нагоре.

Пренебрежение все още към уеб базираните технологии

технологииЧесто говорим за икономически растеж и потриваме доволно ръце или недоволстваме. Учените се събраха тези дни, за да разкажат за своето предвиждане за нейния ръст.

Като цяло няколко тенденции: нисък краткосточен растеж  ускоряване и потенциално излизане на добри позиции през 2018 година; ускорен износ в еврозоната, по-високо вътрешно потребление; отрицателна инфлация. Започна, макар и слабо, все по-голямото значение на уеб базираните технологии.

Различните браншове, без значение български производители, търговци, доставчици на услуги са успешни по различен начин, но малко или повече успешни. Изключение правят Агенциите и брокерите на недвижими имоти, както и строителните и архитектурни фирми. До преди 5-6 години тези фирми бяха с висока доходност, но както се оказа кухи. Тогава до архитект и брокер на имот не се припарваше – караха скъпи коли, пиеха луксозни питиета и се държаха все едно са хванали някого за шушлека. Особени проблеми мутренските компании създаваха на фирмите за високи технологии, без да осъзнават какво точно се прави там

За радост, руснаците, които се опитват да окупират българския бизнес и да го срутят са все повече в тъч линията, отхвърляни от усетилите имперските им мераци българи. Кражбата на решения в сферата на високите технологии е в основата на мисленето на руските мутри, които го правят по цял свят – от Канада до Дания.

Според специалистите от БАН добре стоят на пазара българските фирми – производители на вентилатори, пердета и завеси, спално бельо и хавлии. Както професорите заявиха, ние имаме добри икономически показатели в стравнение с други страни, но недостатъчните усилия за реформи не ни позволяват да достигнем ръста, за който имаме потенциал, подчерта директорът на ИИИ.

Глобалната икономика и търговия са в застой и това дава отражение и в България. Като правило онлайн търговията – онлайн магазини за дрехи, онлайн магазини за спално бельо, мебели, парфюмерия и козметика са във възход.

Изключителна заслуга за това имат българските фирми за уеб дизайн, разработка на уеб базиран софтуер, SEO.

Академичният екип разкри истината, че структурата на експорта не е благоприятна за страната ни – около 60% от нея са стоки с ниска добавена стойност – суровини, материали и ресурси, докато високо технологичните продукти са между 4 и 6 процента от износа. Естествено, няма как да се впрегнат цигани и недоучени младежи да работят като програмисти и дизайнери.

Общият износ през 2014 г., за разлика от 2013 г., нараства към ЕС, а към трети страни съществено намалява. Прекрасно е да чуем за спада на износа към Русия. Изключително се надяваме да спада вносът от Русия, особено, ако този внос включва нахални руснаци.

Няколко пъти ни беше зададен въпросът за отношението към бившата СССР.

Въпреки политическата криза с Украйна, вносът от Русия продължава да е най-голям спрямо вносът от останалите държави – 15.2% от целия внос на България. За проф. Тасев това означава, че страната ни продължава да бъде енергийно зависима от Русия. Като проблем той открои и това, че конкурентното предимство на български стоки идва от изключително ниско заплатения труд. Ако не се насочат инвестициите към производства с висока добавена стойност и в добре платени работни места, ние няма да имаме висок и устойчив растеж, прогнозира икономистът.

За колегата му от института доц. Виктор Йоцов България от доста време не е в криза, ако разглеждаме само технически фискалните параметри. Драмата е в ниските данъци за сметка на високите социални разходи, неъзможността да се събират действителните приходи от акцизи, както и, че през последните 2 години външният ни дълг рязко се увеличава.

Като процент от БВП дългът няма да надвишава 30-32%, въпросът е за какво ще се харчи, подчерта доц. Йоцов. И добави, че през следващите години страната ни трябва да запази строгата финансова дисциплина, както и да проведе активен дебат за промяна на данъчната система, да се внедряват интернет технологии.

Състоянието на паричния сектор бе коментирано от гл. ас. Емил Калчев, който прогнозира намаляване на лихвите както по депозитите, така и по кредитите.

Годишният доклад за икономическо развитие и политики в България на Института за икономически изследвания при БАН за 2015 г. съдържа анализ на икономическото развитие у нас, като проследява микро и макро икономическите показатели, външен, фискален и банков сектор, пазара на труда, състоянието на регионите и техните различия и дава препоръки за подходящи политики.

Ежегодно в него се представя специална тема, като тази година обект на анализ са политиките за икономическо развитие в Оперативните програми на Европейския съюз и Общата селскостопанска политика за периода 2007-2013 г.

Следващата пресконференция по доклада е посветена на банковия сектор, пазара на труда и децентрализацията на управлението. Тя ще се проведе на 1 юни 2015 г. в Националния пресклуб на БТА от 11.00 до 12.00 часа.