Blog.Bourgas.Org

Новини от екипа

Skip to: Content | Sidebar | Footer

тест

Нощ на музеите в Бургас 2015

15 May, 2015 (12:01) | Бургас, Общи приказки, Уважени купони | от: admin

На 16 май 2015г. (събота) за 11-ти пореден път Регионален исторически музей Бургас ще се включи в Европейската Нощ на Музеите в Бургас.

Четирите експозиции на РИМ-Бургас ще са отворени с вход свободен от 18:00 до 24:00 часа.

Нощ на Музеите в Бургас тази година ще започне с откриване на новата експозиция „Фосили” на Природонаучния музей, с което той ще отбележи своя 30-ти юбилей.

В 18:30 часа улица Богориди ще води към златото на северните траки – в Археологическия музей заместник-министърът на културата доц.д-р Бони Петрунова и проф.Божидар Димитров ще открият гостуващите изложби “Преславското златно съкровище”, “Златната конска амуниция от с. Ивански, Шуменско”, “Златото на северните траки: съкровищата на РИМ-Ловеч” и модернизираните експозиции на РИМ-Бургас “Праистория” и “Древното корабоплаване”.

От 19:00 часа в Иконната зала на Историческия музей заместник-областният управител и регионален представител на БАН доц.д-р Севдалина Турманова ще представи изложбата на Национален етнографски музей при БАН „Просфора. Хляб и литургия”.

В 19:30 часа в Етнографския музей ще се разнесе ароматът на казанлъшка роза.

Гостуващата изложба на ИМ „Искра” Казанлък “С аромат на казанлъшка роза в Бургас” ще се открие под патронажа на кмета на Община Бургас.

Официални гости на Нощта на музеите в Бургас ще бъдат: председателят на комисията по икономика в НС Петър Кънев, депутати и общински съветници.

Плакат: Нощ на Музеите в Бургас

Нощ на музеите

ПРОГРАМА НА Нощ на Музеите в Бургас ЗА 16 МАЙ 2015 Г.

ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ

ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ

ул. К. Фотинов 30

18:00 часа

ОТКРИВАНЕ НА НОВА ЕКСПОЗИЦИЯ „ФОСИЛИ”

Точно преди една година проведохме благотворителна кампания за набиране на средства за реконструкцията на една от залите на Природонаучния музей в Бургас. Днес е време да дадем отчет за свършената работа. Новата зала е вече факт. В три големи витрини са подредени вкаменени останки на праисторически животни – любими както на децата, така и на възрастните. Още в първата витрина може да видите как са изглеждали едноклетъчните животни преди милиони години. Съвременните едноклетъчни ги гледаме под микроскоп, а древните са големи колкото 20 стотинки. Във всяка следваща витрина се разкриват нови и интересни вкаменелости – на морски лилии, корали, амонити, белемните и много други. Едни от най-впечатляващите експонати са тези на различните хоботни бозайници, живели по нашите земи. Може да видите части от техните бивни и кътни зъби, които са стотици пъти по-големи от нашите. Сред тях е челюстта на Дейнотериума, намерена при разкопаване на ул. Богориди, както и коралите и охлювите, намерени отново при изкопни работи в кв. Горно Езерово. В отделна витрина са подредени специални експонати – нови видове за науката, описани от България или ендемитни видове, подобни на хетероморфния амонит, откупен от музея чрез дарение на студенти от БСУ.

Официалното откриване на новата зала „Фосили” ще бъде в Нощта на музеите (16 май 2015г. от 18.00 ч.), когато Природонаучният музей ще празнува и 30 години от своето създаване.

 

Международна фотографска изложба „ДИВОТО” – изложба на Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева”

Изложбата показва селекция от най-добрите снимки представящи богатството и красотата на дивата природа в България и от всички кътчета на света.

 

 

АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ

Нощ на Музеите в Бургас

бул. Алеко Богориди 21

18:30

Откриване на обновената зала „Праистория и древно корабоплаване” и на изложбите: „Преславското златно съкровище”, „Златната конска амуниция от с. Ивански, Шуменско” и „Златото на северните траки: съкровищата на РИМ-Ловеч”

На 16 май, когато се чества Международният ден на музеите, в Археологическата експозиция на РИМ-Бургас ще бъде открита обновената зала „Праистория и древно корабоплаване”. По модерен и нов начин са експонирани материали от неолитната, халколитната и бронзоватна епоха, като ярък акцент е поставен на находките от Бургаските праисторически селища и могили. Специално внимание е отделено на раздела „Древно корабоплаване”, в който са показани каменни котви, каменни и оловни щокове, лодка-еднодръвка и мн. др. находки.

Залата е оборудвана и със съвсем ново, енергоспестяващо осветление.

В зала „Трезор” ще бъдат представени три златни изложби.

Първите две от тях са от РИМ-Шумен.

Едната представя златни апликации от тракийска конска амуниция, метални изделия, открита в могилно погребение от ІV в. пр. Хр. при с. Ивански, Шуменско. Изящните златни апликации са били предназначени за прикрепване към конска амуниция. Понякога знатните траки са били погребвани с яздитните им коне, символ на тяхното могъщество и вероятно символ за хероизацията им. Същевременно този обичай свидетелства за богатство и власт. Находките са открити през 1999 година от Георги Атанасов при разкопки на тракийска надгробна могила. Могилата е една от четирите, съставящи могилен некропол в землището на с. Ивански, Шуменско. Тя има огромни размери – височина 10 м и диаметър до 70 м. В нея са открити две зидани гробници. При вдигането на плочите на пода на гробница № 1 са били открити 42 златни предмета – 40 апликации и 2 втулки. Те имат различна форма и техника на украса – релеф, имитация на филигран, гранулация, някои с ажурни ефект. В 16 броя, почти квадратни плочки, са изобразени крилати лъвове и грифони, обърнати наляво и надясно. Голям брой са и малките плочки с розетки. Други кръгли плочки са украсени с розетки и растителни ластари. Две от продълговатите плочки, приемани за набузници, са украсени с хералдично разположени акантови листа с ластари и розети. Много експресивен е начелникът – осмоъгълна плочка, украсена с растителни орнаменти, върху която се издига протоме на овен. Озадачава предназначението на кръгла плочка без украса, а за двете фуниевидни втулки се приема, че са служили за свързване на каишите на оглавника, на мястото на кръстосването им. Златото от с. Ивански е израз на стил и изящество, присъщо за естетиката на траките.

Конската амуниция е възстановена върху кожен ремък и юзда върху главата на кон в естествен размер, като върху нея са поставени и златните елементи – 40 апликации с изображения на крилати лъвове, розети и др., с обща тежест от 280 грама.

Втората изложба представя копие от Преславското златно съкровище Това е най-голямото златно съкровище на ранносредновековна България и се датира в Х век. Състои се от над 150 златни и позлатени украшения, за аксесоари дрехи и бельо: златна диадема, огърлици, медальони, обици, копчета, пръстени и плочки от 14 и 22-каратово злато. За обработката им са били използвани клетъчен емайл, перли, аквамарин, планински кристал и други скъпоценни камъни. Това е едно от най-елитните златни средновековни съкровища на Европа, изработено е в ювелирни ателиета в България и Константинопол и е принадлежало най-вероятно на член на българското императорско семейство. Съкровището е укрито през 971 г., при превземането на Велики Преслав от византийската армия на император Йоан Цимисхий.

Също в зала „Трезор” ще бъде открита изложба от златни и сребърни предмети от фонда на РИМ-Ловеч. Представени са многобройни накити – праисторически, тракийски и римски обеци, гривни, огърлици, пръстени, фибули, римски шлем-маска, коринтски шлем, червенофигурен кратер с изображение на богиня Нике, возеща се в квадрига и мн. др. Голяма част от предметите за пръв път се излагат пред публика. Особено впечатляващи са римските златни накити от І-ІІ в.

Изложбите ще останат в Археологическия музей музей до 30 Септември.

 

ОТ 18.30 ДО 19.15 Ч., ПО СЛУЧАЙ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА МУЗЕИТЕ, ПРЕД АРХЕОЛОГИЧЕСКАТА ЕКСПОЗИЦИЯ ЩЕ СВИРИ ЗА ГРАЖДАНИТЕ НА БУРГАС ОБЩИНСКИЯ ДУХОВ ОРКЕСТЪР

 

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

Нощ на Музеите в Бургас

ул. Лермонтов 31

19:00 ч.

Откриване на изложбата: ПРОСФОРА. ХЛЯБ И ЛИТУРГИЯ

Изложба на Национален етнографски музей при БАН

Под патронажа на доц.д-р Севдалина Турманова – регионален представител на БАН и зам.областен управител

Просфорните печати са особени обекти – те са ключов елемент на църковния живот, участват в най-сакралното християнско тайнство. Като при всеки култов обект в тях се влагат строго определени религиозни символи, формата им е канонична, но все пак има и различия. В някои краища на страната те се използват само в църквите, а в други са задължителен инвентар на всяка къща. По принцип просфорите са затворени в църквата. По време на изложбата посетителите могат да видят научно-популярен филм, отразяващ правенето на просфори в манастирите Симонопетра, Хилендар и Зограф и изработването на просфорни печати в една от килиите към Великата лавра “Св. Атанасий”. Много от кадрите и фотосите са уникални. Изложбата разполага с печатен каталог, в който намират място много от най-интересните образци на просфорни печати.

Изложбата ще остане в Исторически музей до 30 Септември.

 

 

ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ

Нощ на Музеите в Бургас

ул. Славянска 69

19:30 ч.

Откриване на изложба

С АРОМАТ НА КАЗАНЛЪШКА РОЗА В БУРГАС

Гостува ИМ „Искра” – Казанлък

 

Изложбата представя традиционното за Казанлък и Розовата долина производството на розово масло – процеса розоварене, съдове за розово масло, снимки и документи, шаблони за експорт, търговски тефтери, част от химическата лаборатория на Христо Яръмов  (термометри, аерометри, спитна лампа, мерки и теглилки). Ще бъде изложена и примитивна инсталация (гюлапски казан) за производство на розова вода и розово масло със съответните принадлежности .

Изложбата ще бъде официално открита в 19:30 ч. с участието на  детски фолклорен танцов ансамбъл „Лазур” при Военен клуб- Бургас, с ръководител Бойчо Янев. Посетителите ще могат да опитат оригинално сладко от рози, гюлов ликьор, розов еликсир и да си купят розово масло, различни продукти на маслодайната роза, сувенири.

В Етнографския музей могат да се видят дрехи, пердета, спално бельо и хавлии от различни епохи.

Изложбата ще остане в Исторически музей до 30 Септември.